NAJNOVIJE EPIZODE SERIJE "KOSEM"!

LIKOVI


Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan 

Sultanija Kösem (Beren Saat) ili Mahpejker rođena je 1590. godine, ali kao Anastasia, kći grčkog sveštenika, sa ostrva Tinos. U palaču Topkapi je stigla kao konkubina. Njeni talenti i inteligencija nisu promakli pažnji osmanskog sultana Ahmeda I. Kösem je bila jedna od najistaknutijih žena u osmanskoj historiji. Sa samo 15 godina se udala za sultana Ahmeda I čime je postala i “Haseki sultanija” (koja mu je rodila naslijednika). 

Sultan Ahmed I

Sultan Ahmed I (Ekin Koç) na tron je zasjeo 1603. godine, naslijedivši svog oca Mehmeda III. Poslije sultana Sulejmana, bio je jedan od turskih vladara koji se najviše interesovao za državna pitanja. Preminuo je u 27. godini života, zbog bolesti (tifusa).

Sultanija Safiye

Sultanija Safiye (Hülya Avşar) rođena je 1550. godine, pod imenom Sofija. Njen otac je bio venecijanski guverner. Zarobljena je prilikom putovanja po Mediteranu, a završila je na tržnici roblja u Istanbulu. Njen kupac je bila sultanija Nurbanu, ali je platila cijelo bogatstvo i dala joj novo ime – Safiye. Nešto kasnije, bila je jedna od žena u haremu sultana Murata III, a kasnije je postala i njegova supruga. Sultanija Safiye je takođe zabilježena kao sposobna ličnost u državnoj administraciji. Postoje priče i da je bila umiješana u ubistvo Mehmet-paše Sokolovića, ali i u smaknuće Jemišči Hasan-paše. Umrla je 1619. godine.

Anastasia / Kösem
Sultan AhmetSultanija Safije

Alex / İskender

Mehmed Giraj kan

Sultanija Fahriye

Sultanija Halime

Sultanija Handan

Zülfikar

Šahin Giraj kan